ELEKTRİK  -  ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

ELEKTRİK - ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

ALAN HAKKINDA

      Elektrik-Elektronik Teknoloj isi alanı,  altında yer alan dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Elektrik-Elektronik Teknoloj isi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren,  temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır. Alan,  bugün kendi tasarım ve teknoloj ilerini geliştirecek güce ulaşmıştır.  Elektrik- Elektronik alanı birçok alanı etkilerken ekonomiye kendi üretimi,  ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında,  diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır.  Bu alandaki teknoloj i değişimleri ve kalite artışlarının,  sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir.

     Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanımız günümüzde 3 Dal da 10 Öğretmen ile eğitim vermektedir. Alanımızda Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi, Elektrik Tesisatları ve Pano Monitörlüğü ve Güvenlik Sistemleri dalları bulunmaktadır. Öğretim  Programı  açısından;  Anadolu  Meslek  Programı  olarak eğitim vermekteyiz.  Alanımızda  8 adet  Atölye  ve  Laboratuvar  bulunmaktadır. Elektrik - Elektronik sektörü hizmetleri ile ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.

     Amacımız; Elektrik - Elektronik Teknolojisi Alanı ve altında yer alan mesleklerde ulusal düzeyde standartlara uygun her

Yaşta bireye eğitim sağlamaktır.

   Öğrencilerimiz; Alan/dalda  sertifika, belge  ve diplomaya  götüren  tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

     Diploma  almaya  hak  kazanan  öğrenci,  sınav  sonuçlarına  göre  diğer  yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

28.08.2020 4080

Alanın Altında Yer Alan Dallar

1- Bobinaj                                                           2- Büro Makineleri  Teknik Servisi      3- Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü

4- Elektrikli   Ev Aletleri  Teknik Servisi            5- Asansör Sistemleri                         6- Endüstriyel  Bakım Onarım

7- Görüntü ve Ses Sistemleri                           8- Güvenlik Sistemleri                         9- Haberleşme Sistemleri

10- Yüksek Gerilim Sistemleri                         11- Savunma Elektronik Sistemleri

Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü Dalı

28-08-2020

      Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü meslek elemanı-nın sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımı-nı yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

     Amacı; Elektrik-Elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

Kazanımlar;

 Sıva Altı ve Sıva Üstü Elektrik Tesisatı döşer.

 Pano malzeme montajı yapar.

 Kablo montajı yapar.

 Otomatik Kumanda sistemini tesisata bağlar.

 Etiketleme ve Kodlama yapar.

 Tesiste ve Sahada Pano montajı yapar.

 Proje, Şema ve Standartlara uygun Elektrikli ekipmanları kurarak hazır hale getirir.

 Meslek Gelişimine ilişkin etkinliklere katılır. 

          Büyük ve Küçük Ölçekli İşletmelerde üretim, bakım ve onarım elemanı olarak görev yapabilir. Kendini geliştirerek ve Teknolojiyi takip ederek kendi işyerini açıp bağımsız çalışabilirler.

Güvenlik Sistemleri Dalı

28-08-2020       Güvenlik sistemleri servis elemanının sahip olması gere-ken alarm ve uyarı sistemleri, CCTV (kapalı devre güvenlik sistemleri) ve geçiş kontrol sistemleri ile ilgili tüm işlemleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğre-tim verilen daldır.

      Amacı; Binalara ait yangın algılama, CCTV (kapalı dev-re güvenlik sistemleri), soygun ihbar, geçiş kontrol sistem-leri tesisi, kurulum, bakım ve onarımına ilişkin işlemleri yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.

Kazanımlar;

 Yangın Algılama ve İhbar Sistemlerini kurar.

 Soygun Alarm ve Geçiş Sistemlerini kurar.

 Kapalı Devre Kamera Sistemlerini kurar.

 Dedektör ve X-ray gibi Sistemlerin kurulumunu yapar.

 Temel Elektrik ve Elektronik devrelerini yapar.

 Kurulu Tesisatların Arıza tespitini ve onarımını yapar. Dijital devreler ile ilgili çalışmalar yapar.

 Meslek Gelişimine ilişkin etkinliklere katılır.

          İşletmelerde Yangın, Soygun ve Kamera kurulum ve projelendirme aşamalarında görev alabilir. Kendi işletmesini kurabilir. Profesyonel eğitimler alarak gelişen Teknolojiyle Güvenlik Sistemleri sektöründe söz sahibi olabilir.

 

Elektrikli   Ev Aletleri  Teknik Servisi Dalı

28-08-2020      Elektrikli ev aletleri teknik servis elemanının sahip olması gereken, ev ve iş yerlerinde; soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik ve kişisel bakım cihazlarının bakım, onarım ve montajını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
     Amacı: Soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik ve kişisel bakım cihazlarının bakım, onarım ve montajına yapma yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek.

Kazanımlar;

İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak elektrikli küçük ev aletleri cihazlarının bakımlarını, onarımlarını ve elektrik kumanda devrelerini yapar.

 · İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak elektrik-elektronik devre hesaplamaları ve temel elektrik devre kanunları deneylerini yapar.

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda bilgisayarlı simülasyon yazılımlarında elektronik devreleri çizme, simülasyonlarını yapma ve baskı devrelerini çizer.

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tesisatlı ev cihazlarının montajını, bakımlarını ve onarımlarını yapar.

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak soğutucuların ve klima cihazlarının montajını, bakımlarını ve onarımlarını yapar.

      Konutlarda ve işyerlerinde bulunan ısıtıcı ve pişirici cihazların, temizleyici ve yıkayıcı cihazların, klima ve kombilerin bakım onarım ve tamirini yapabilir. Kendi işyerini açabilir.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

         Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda (YKS) başarılı olanlar,  lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.  Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur. Elektrik-Elektronik Teknoloj isi alanında eğitim almış kişiler,  kamuya veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilirler,  kendi iş yerlerini de açabilirler.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

Öğretim Programları

Öğretim süresi (Yıl)

ÖN LİSANS

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi

2

İş Sağlığı ve Güvenliği

2

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

2

Elektrik

2

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı

2

Elektronik Haberleşme Teknolojisi

2

Elektromekanik Taşıyıcılar

2

Enerji Tesisleri İşletmeciliği

2

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi

2

Elektronik Teknolojisi

2

Mekatronik

2

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği

2

Otomotiv Teknolojisi

2

Radyo ve Televizyon Teknolojisi

2

Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi

2

Uçak Teknolojisi

2

Dijital Oyun Tasarımı

4

Adli Bilişim Mühendisliği

4

Biyomedikal Mühendisliği

4

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

4

Enerji Sistemleri Mühendisliği

4

LİSANS

İmalat Mühendisliği

4

Bilgisayar Mühendisliği

4

Bilişim Sistemleri Mühendisliği

4

Mekatronik Mühendisliği

4

İş Sağlığı ve Güvenliği

4

Uçak Elektrik-Elektronik

4